Evde Yapılacak Konuşma Terapisi

Evde yapılacak konuşma terapisi dediğimizde, ilgilenilen kişi çocuk ise; terapistin evde çalışmak için ebeveynlere verdiği alıştırmalar düşünülebilir. Evde ailenin süreci desteklemek için kullandığı bir takım çalışmalardır. İlgilenilen kişi yetişkin ise; dil ve konuşma terapisti ile seansların sonrasında evde yapılacak konuşma terapisini destekleyici devam çalışmalarını içerir.

Evde yapılacak konuşma terapisi mümkün müdür? Evde yapılacak alıştırmalar dil ve konuşma bozuklukları için işe yarar mı? Çocuğun dil ve konuşma gelişimini desteklemek için evde neler yapılabilir?

Bir çocuğun konuşma ile ilgili sorunları varsa, ebeveynlerin 2 seçeneği vardır - çocukla kendi başlarına ilgilenmek veya bir konuşma terapistine başvurmak. Hangi seçeneğin daha iyi olduğunu ve faydalı olması için ev ödevlerini nasıl düzenleyeceğinizi size söyleyeceğiz.

Çocuğunuzla ne zaman kendi başınıza çalışabilirsiniz ve ne zaman bir uzmana danışmak daha iyidir?

Çocuğun konuşma ile ilgili sorunları varsa, bir uzmana gösterilmelidir. Çocuğunuz 3, 5 veya 7 yaşına gelene kadar beklemek zorunda değilsiniz. Ne kadar erken yardım isterseniz o kadar iyidir. Konuşma terapisti, tespit edilen sorunları düzeltmek için bir teşhis koyacak ve bir plan hazırlayacaktır.

Konuşma kusurlarının etkili bir şekilde düzeltilmesi, bir anaokulunda, okulda, klinikte (genellikle haftada 2-3 kez) bir konuşma terapistine düzenli ziyaretleri gerektirir. Aynı zamanda evde de bir uzman veya ebeveynlerle kendi kendine çalışmayı içerir.

Sorunlar küçükse, örneğin, çocuk 1-2 ses telaffuz etmiyorsa, bazen bunları kendiniz düzeltebilirsiniz. Ancak, alıştırmaların ve kılavuzların seçimi için bir uzmana danışmak daha iyidir.

Çocuğun konuşma bozukluğu yoksa, ancak kelime dağarcığını genişletmek, ona okumayı, güzel ve yetkin konuşmayı öğretmek istiyorsanız, onunla kendiniz çalışabilirsiniz.

Bunun için çeşitli konuşma egzersizleri, konuşma terapisi ritmi, artikülatör jimnastik, konuşma terapisi oyunları uygundur. Örneğin; "Ses neye benziyor?" veya "Bir sözcükteki ilk sesi adlandırın." gibi.

Evde konuşma terapisi alan bir çocuk için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Uzman bir eve davet ederseniz, ona şunları sağlayın:

  • Dersleri yürütmek için bir yer - konuşma terapistine ve çocuğa kimsenin müdahale etmeyeceği ayrı bir oda;
  • Mobilya - masa ve sandalyeler;
  • Ekipman - örneğin bir ayna, temiz bir kaşık ve uzmanın istediği diğer eşyalar.

Evde konuşma terapisi dersleri sessizlik gerektirir - uzman ve çocuğun dikkati dağıtılmamalıdır.

Aynı zamanda, gerektiğinde bebeği rahatlatmak, gerekli ekipmanı getirmek ve diğer yardımları sağlamak için yakınlarda olmalısınız.

Evde, çocukla sizin yapabileceğiniz dil ve konuşma terapisini destekleyecek çalışmalar için ne gereklidir?

Çocuğunuz örneğin anaokulunda bir konuşma terapistini ziyaret ediyorsa, bir uzmanla konuşun ve ev ödevi alıştırmaları isteyin.

Bu, konuşma terapisi çalışmasının verimliliğini artıracaktır.

Grup derslerinde her çocuğa yeteri kadar zaman ayırmak çoğu zaman mümkün değildir ve doğru konuşma becerilerini geliştirmek ve pekiştirmek için bazı alıştırmaların birçok kez tekrar edilmesi gerekir. Evde yapabileceğiniz şey budur.

Çlocuğun ciddi sorunları yoksa, bir kerelik konsültasyon için bir uzmana başvurmaya değer.

Daha da iyisi, temel eğitim almak ve çocuğunuzla nasıl çalışacağınızı tam olarak anlamak için konuşma terapisinden uzaktan destek, eğitim veya kurslar alabilirsiniz.

Dil ve konuşma terapisi uzmanları, bir çocukla kendi kendine çalışmak ve bir konuşma terapistinin görevlerini yerine getirmek için yararlı olacak konuşmanın geliştirilmesi ve düzeltilmesi için etkili yöntem ve teknolojiler hakkında sizi bilgilendirecektir.

Evde kendi kendine yapılacak konuşma terapisi dersleri nasıl olmalıdır?

Evde yapacağınız konuşma terapisi alıştırmaları için aşağıdaki ilkelere bağlı kalın:

4 yaşından küçük çocuklarda ders süresi 10-15 dakikayı geçmemelidir. 4-5 yaş arası çocuklarla - 20-25 dakika, 5 yaşından büyük çocuklarla - 25-30 dakika olmalıdır.

Bu düzene uyamıyorsanız, çocuğu dinlendirin ve ardından egzersizlere geri dönün. Bunu düzenli olarak ve tercihen aynı anda yapmanız gerekir.

Evde yapılacak dil ve konuşma egzersizleri:

  • Her gün 5-7 dakika artikülasyonlu jimnastik yapılır,
  • Sesleri otomatikleştirmek için egzersizler - günde 2-3 kez 5-7 dakika.
  • İnce motor gelişimi de günlük olarak yapılabilir.

Tutarlı konuşmanın geliştirilmesi, sözcüksel ve dilbilgisi normlarının pekiştirilmesi için alıştırmalar genellikle haftada 2-3 gün verilir.

Dersler samimi ve rahat bir ortamda yapılmalıdır. Çocuğun ilgisini çekmesi için eğlenceli çalışma biçimleri kullanmak önemlidir.

Çocuk hastaysa, morali bozuksa, dersi sonraya ertelemek daha iyidir.

Konuşmanın gelişimi ile ilgili ev dersleri için hangi kılavuzlara, araçlara ihtiyaç vardır?

Konuşma terapisinde evde çalışmalar için yardımcı olacak konular, bir çocukla çalışmak için araçların ne olacağı, hangi hedeflere ulaşmak istediğiniz ve hangi teknikleri kullanacağınız ile ilgilidir.

Ödevleri olan kitap ve posterler, harfler, heceler, sayılar ve resimler içeren küpler veya kartlar, parmak kuklalar ve yumuşak oyuncaklar, ince motor becerilerin geliştirilmesi için materyaller (kum, düğmeler vb.) Neredeyse her zaman gereklidir.

Artikülatör jimnastik için ve logopedik masajı için bir aynaya ihtiyacınız olacak.

Bu çeşitlilikte kafanızın karışmaması için, bir konuşma terapistine danışmanızı veya konuşma gelişimi ile ilgili ev dersleri için öğretim araçlarının seçimi konusunda size tavsiyelerde bulunulacak destek eğitimleri ve kurslar almanızı öneririz.

Bu destek eğitimleri için terapistlerin çalışma şekli aşağıdaki yollarla yapılabilir. Bu konuda mutlaka terapistinize danışın.
- Yazışma ile iletişim kurabilir. Belirli konularda yazışarak destek alabilirsiniz.
- Belirli konularda sizlere evdeki çalışmalarınızda gerekli olacak eğitim desteği için de kameralı uzaktan bağlantı teknolojilerini kullanılarak destek verebilirler.